Wybierzemy się na południe Polski, by spotkać się góralami, bo właśnie oni tam mieszkają.
Dowiecie się kim jest baca, pasterz, gazda, oraz juhas, który niejednokrotnie pojawi się w dzisiejszych zadaniach matematycznych.
Jak sami możecie się domyślić, dziś będziemy liczyć i przeliczać owce, bo to właśnie tych zwierzątek najwięcej możemy spotkać w górach.
Gotowi? Zatem zaczynamy😄
Dowiecie się kim jest baca, pasterz, gazda, oraz juhas, który niejednokrotnie pojawi się w dzisiejszych zadaniach matematycznych.
Jak sami możecie się domyślić, dziś będziemy liczyć i przeliczać owce, bo to właśnie tych zwierzątek najwięcej możemy spotkać w górach.
Gotowi? Zatem zaczynamy😄
Na zdjęciu: wypas owiec na zboczu Gubałówki w Zakopanem, w głębi szczyt góry Giewont
Foto: SuperPolonia.info
Cepr – to troszeczkę złośliwe i niegrzeczne góralskie określenie turysty, który przyjechał w góry na wypoczynek.
Dudki – tak na pieniążki mówią górale.
Baca – to najstarszy pasterz owiec, jest on szefem juhasów.
Juhas – to młodszy pomocnik bacy – zatem tak jak i baca zajmuje się wypasem owiec.
Gazda – to właściciel gospodarstwa wiejskiego na Podhalu.
Gaździna – to żona bacy, która zajmuje się gospodarzeniem, czyli gazdowaniem.
Gazdówka (gazdostwo) – to gospodarstwo, w którym mieszka gazda z gaździną.
Kierpce - lekkie chodaki szyte ręcznie, przeważnie z jednego kawałka skóry, tradycyjne obuwie skórzane noszone jeszcze współcześnie m.in. przez górali.
Ciupaga – laska góralska w formie siekierki, pozwalająca się na podniesienie się na przykład w czasie wspinaczki, albo zadanie ciosu.
Tradycyjne góralskie sery:
Oscypek – To twardy, wędzony ser z mleka owczego. Wyrabiany ręcznie w szałasach pasterskich, podczas letniego wypasu owiec. Wytwarza się go od maja do września.
Bundz – to rodzaj twarogu - tradycyjnie wytwarzany jest z mleka owczego. Obecnie do jego wytwarzania używa się również mleka krowiego. Bundz w smaku jest delikatny i łagodny z wyczuwalną słodkawą nutą. Jest biały, a jego skórka jest bardzo delikatna.
Bryndza – to tzw. owczy twaróg – jest to miękki ser z mleka owczego, jest tradycyjnym wyrobem spożywczym wyrabianym na Podhalu. Ma intensywny, słony smak, biały kolor i zazwyczaj konsystencją przypomina pastę.
Górale, podobnie jak my Ślązacy mają swoje stroje ludowe, zobaczcie sami jak pięknie wyglądają:
Zobaczcie również jak wygląda taniec zbójnicki:
Skoro już wszystko wiecie o górach i ich mieszkańcach zapraszamy do juhasowego liczenia:
Zadania tekstowe dzieci mogą obliczać w pamięci lub za pomocą dowolnych liczmanów (patyczków, kredek, guzików itp.), obliczenia piszą na kartce.
Zadanie 1.
Na hali, na hali
osiem owiec juhas pasie.
Jeśli w góry dwie uciekły,
ile masz owiec juhasie? (8 – 2 = 6)
Zadanie 2.
Do zagrody 10 owiec,
wpędził juhas młody,
ale 3 owieczki sprytne
uciekły z zagrody.
Ile owiec zostało w zagrodzie? ( 10 – 3 = 7)
Zadanie 3.
Na hali, na hali,
raz się tak zdarzyło,
że do 5 owiec starych
3 młode przybyło.
Ile owiec jest teraz w stadzie? ( 5+ 3 = 8 )
Zadanie 4.
Na łące pod górą,
tam gdzie siana kopce,
pasie stary juhas
4 czarne owce,
5 białych też pasie.
Ile wszystkich owiec
masz w stadzie juhasie? ( 4 + 5 = 9 )
Zadanie 5.
Na hali, na hali,
Juhas owce pasie,
Miał ich osiem,
Sześć zostało,
Dogoń …….. juhasie!
Ile owiec uciekło – ile juhas musi dogonić? (8-6=2)
Zadanie 6.
Na łące, na łące,
Owce pasie baca,
Poszło owiec dziesięć,
O jedną mniej wraca.
Ile owiec wróciło? (10-1=9)
Zadanie 7.
Na hali, na hali,
tak się raz zdarzyło,
miałeś siedem owiec,
lecz dwie ci przybyło.
Ile owiec teraz ma juhas? (7+2=9)
Zadanie 8.
Na łące, na łące,
tam gdzie siana kopce,
przyszły do juhasa,
cztery obce owce.
Juhas miał ich pięć, ile teraz ma? (5+4=9)
Zadanie 9.
Zgodnie z rytmem – wycinanie i przyklejanie zagubionych owiec we właściwym miejscu.
Zadanie 10.
Policz owce na hali